Begin 2022 kreeg ik de vraag om vergelijkend onderzoek met Stijgbeelden en Chroma’s te maken om meer inzicht te krijgen in de vitaliteit verschillen tussen “minerale landbouw”- en  “biologische”  snackgroenten.  
Na aanleiding van het onderzoek is dit boekje samengesteld zodat de beelden door iedereen bekeken kunnen worden en men zelfstandig de beelden met elkaar kan vergelijken.

Het boekje met afbeeldingen van tomaatjes, komkommer en paprikaatjes is voor 5 euro excl verzendkosten te bestellen.
In maart 2021, schreef ik een artikel voor het Dynamisch perspectief, in het artikel ga ik in gesprek met de composthoop en probeer er achter te komen wat de meerwaarde voor de composthoop en de bodem is als men het Paardenbloempreparaat aan de composthoop toevoegt. Lees hier het artikel en bekijk hier de gehele editie van Dynamisch perspectief, Compost.

Astrologische zaai- en plant kalender

Na 50 edities heeft Karel Lorteije besloten de Astrologische zaai- en plant kalender niet meer voort te zetten. Met veel genoegen en toewijding zal de uitgever ( De Groene Vallei) zijn werk voortzetten.

Deze (overgang)editie is dan ook zoveel mogelijk gelijkend gebleven aan de uitgaven die de kalender de afgelopen 50 jaar gehad heeft. In de loop van de komende jaren zal deze zaai- en plantkalender uitgebreid worden met beschrijving van invloeden die niet alleen effect hebben op het zaaien en planten van gewassen maar ook op het moment van grondbewerking. Ook de standen van Mercurius, Venus, Jupiter en Saturnus hebben invloed afhankelijk van het zaaimoment. Impulsen die Rudolf Steiner heeft gegeven tbv de BD-landbouw zullen geïntegreerd worden, maar ook elektrocultuur en de achtergronden daarvan, zoals de ronde torens in Ierland geven nadere informatie. Dit alles met als doel om u te inspireren en uw eigen weg te laten gaan, bij het vinden van de optimale momenten voor grondbewerking, zaaien, planten en oogsten. zaaien en planten. Naast de effecten van de uiterlijke kosmos, zijn wij zelf een microkosmos, met een eigen invloed op onze tuin en gewassen waarmee we in verbinding staan.

De kalender is voor 15 euro excl verzendkosten te bestellen.

In 2019 deed ik onderzoek op de tuinderij van Warmonderhof naar de effecten van bloesemremedies op de vitaliteit van tuinbouwgrond in het kader van de opleiding tot Bloesemtherapeut. De resultaten waren veelbelovend en zette het onderzoek voort op drie andere boerderijen als onderdeel van het ‘Coachingstraject BD-master van het Eigen Kunnen’.
De methodiek van ‘dynamische bodemvitalisatie’ richt zich op het contact maken met de boer, de grond en de Deva van het stuk grond. Het doel is om deze driegeleding samen te laten werken om de balans te herstellen. Ik behandel de grond met bloesemremedies (preparaten die levensenergie bevatten van planten, bomen of mineralen) en door de boer inzicht te geven en te betrekken bij het proces gaat die zich meer verbonden voelen met de grond.

Lees hier het hele onderzoek en hier een samenvattend artikel.